Kuyucak ile mesafesi: 39 kilometredir.
Rakım: 940 metredir.
Hane Sayısı: 330 hanedir.
Dere Adları: Kurt Deresi, Karahasan Cevizli Dere’dir.
Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Hayvancılık ve tarım başlıca geçim kaynaklarındandır.
Yetiştirilen Ürünler: Fasulye, patates, barbunya, çilek, ceviz, kestane yetiştirilen başlıca ürünlerdendir.
Köydeki Önemli Yapılar: Cem Evi, Atatürk Orman Parkı, Sağlık Ocağı, 2 tane köy kahvesi, Bir Vefa Bir Kahve adında Kuyucak Belediyesi ve Aydın Valiliği tarafından yaptırılan bir de kütüphane bulunmaktadır.
Meşhur Bitkiler: Güşra Otu: Gelincik Otu olarak da bilinmektedir. Bu ot kavrularak börek, kavurması, aşı yapılmaktadır. Urgancık Otu: Kavurarak veya börek yapılarak tüketilmektedir. Diğer şifalı bitkiler ise: kömeç otu, kekik, ıhlamur, kuşburnudur. Kuşburnundan reçel de yapılmaktadır. Salep otu da dondurma yapımında kullanılan bir bitkidir ve köyde yetişmektedir. Ayrıca çok fazla toplubaşı otu da vardır. Bu ot börek yapımında kullanılmaktadır. Kantaron, dağ kekiği de şifalı bitkiler arasındadır. Dağ kekiği genellikle çay demlenerek tüketilmektedir.
Meşhur Yemekler: Barbunya ve Kuru Fasulye oldukça meşhurdur. Yörenin en lezzetli fasulyesi Sarıcaova fasulyesidir.
Geleneksel Meslekler: Tütüncülük köydeki en eski meslektir. Fakat günümüzde yapılmamaktadır.
Geleneksel Adetler: Köyde her perşembe akşamı kadın erkek bir arada cem yapılmaktadır. Ayrıca her cuma ev hayırları yapılmaktadır. Bu hayırlarda lokma, tepsi ekmeği, kek, börek vs bolca yapılıp hayır amacıyla evlere dağıtılmaktadır. Bu geleneksel adetler köyün inanç ritüelleri açısından oldukça önemlidir. “Kirlik” adı verilen ve basmadan dikilen kıyafetler de köyün geleneksel giyim tarzını yansıtan kıyafetlerdendir.
Türbeler: Sarıcaova Köyü’nde diğer köylerle karşılaştırıldığında çok fazla yatır bulunmaktadır. Selim Dede Türbesi (Gözetleme kulesi), Çanakçı Baba, Okçu Dede (Türbe günümüzde mevcut değildir. Köylülerden alınan bilgiye göre türbeyi birkaç kişi kazmış ve kazıyı yapan kişilerin başına kötü şeyler geldiği rivayet edilmiştir.), Emir Sultan Türbesi, Celal Baba Türbesi, Abbas Baba Türbesi, Melih Dede Türbesi, Orman Baba Türbesi’dir.
Köyün Adı ve Köylülerimiz Nereden Gelmektedir?
Köyün adının tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir. Bununla ilgili doğruluğu tartışılan üç söylenti mevcuttur:
1-) Köyün adı, eski zamanlarda köy çevresi her tarafı sarı ot ve çiçeklerle kaplı olduğu için sarı ottan gelmektedir. Köyümüz Kuyucak’ın Parisi olarak adlandırılmaktadır.
2-) Süleyman Güler (Tükürükçü) tarafından anlatılan bilgiye göre, köye Erzurum Horasandan göç edilmiş ve köye gelen diğer Alevilerle kaynaşma sağlanmıştır.
3-) Bazı yaşlılarımızdan alınan bilgilere göre köy 120-130 yıl önce kurulmuştur. Köyü kuran aşiret Evci aşiretidir. Alevi olan Evci aşireti İran-Horasan üzerinden geldiği bilinmektedir. Çok büyük ihtimalle Çorum yöresinde bulunan dört tane evci köyü olan Evciorta Kışla, Evciyeni Kışla, Evcikuz Kışla ve Evci Çarşağ köyleri aynı aşiretten olduklarından dolayı Sarıcaova Evcileri ile akrabadır. Bu üç evci köyü ise Mardin Nusaybin, Malatya üzerinden Çoruma gelmişlerdir. Sarıcaova Evcileri ise Çorum’dan ayrılarak Denizli’ye gelmişlerdir. Evcilerin bir kısmı Denizli’de kalarak Dereçiftlik köyünü kurmuşlardır. Bir kısmıda Aydın’a göç etmiştir. Büyük Menderes ovasına ulaşan evcilerin bir kısmı Buharkent, Feslek üzerinden Sarıcaova yaylasına ulaşmışlardır. (Sarıcaova yaylasına yerleşen evciler daha sonra gelen tahtacılarla beraber köy nüfusunu tamamlayamamışlar ve daha sonra akrabaları olan menderes ovasına yerleşen diğer evcileri köye davet etmişlerdir.) Bir kısmı ise Karıncalı dağın eteklerine yerleşmişlerdir. O zamanın hükümetinden aşiret ağası 900 altına Karapınar-Yamalak-Pamukören üçgenini satın almış ve doksan çadır bu alana yerleşmişlerdir. Ve burada bulunan Geygel alevileri ile ilişki içinde bulunmuşlardır. Daha sonra evciler yörüklere yurtlarını satarak Sarıcaova yaylasına göç etmişlerdir. Sarıcaova yaylasına kaç çadır geldikleri hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı bilgiler evcilerin Çorumdan Geygeller ile geldiğini de göstermektedir. Geygeller ise Amasya, Tokat, Çorumdan gelmişlerdir. Evci aşireti Sarıcaova yaylasına yerleştikten sonra Balıkkesir, Manisa, İzmir üzerinden yanyatır ocağına mensup olan ve büyük ihtimal çaylak aşiretinden olan Yanyatır Tahtacıları, yirmi hane Sarıcaova yaylasına gelmişlerdir. Gülden Mehmet ve oğullarından alınan bilgilere göre, tahtacı aşiretinin bir kolu, yirmi hane Kaz dağının denize bakan yamaçlarından gelmişlerdir. Köyde bulunan tahtacı aşiretinin hacı emirli ocağına mensup olan sülaleler ise Aydın Kızılcapınardan gelmişlerdir. Buraya da Adanadan gelmişlerdir. Sarıcaova köyü bu şekilde iki boy ve üç aşiretten kurulmuştur. Evci alevileri, geygellerle evlensede, geygellerin köyde aşireti bulunmamaktadır. Türkmen ve alevi olan tahtacı ve evciler köy kurmuşlardır, ancak ilk zamanlarda aralarında birlik sağlayamamışlardır. Üç aşiretinde kısaca özelliklerine bakarsak bunu daha kolay anlayabiliriz.
Evciler: Evci türkmen aşireti, Şah İbrahim Veli ocağına talip olup dedeleri(mürşitleri), Malatya Hekimhan Mezirmeden gelmiştir. Evciler alevi kızılbaştırlar. Çorum ve Denizlide bulunan evcilerle olan en önemli ortak özellikleri ise alevide olsa dışardan kız alıp vermemeleridir. Bu yüzden tahtacı türkmenleri ile çekişme içinde olmuşlardır. (Günümüzde böyle bir olay kalmamıştır) Oniki gün oruç tutarlar ve orucu akşam bozarlar. Karıncalı sülalesi, Erzeneler, Kırgız İsmailler, Sepetçiler, bu aşiretin sülaleleridir.
Tahtacılar/Yanyatırlılar: Bu aşiret yanyatır ocağına talib olup dedeleri(mürşitleri) İzmir Narlıdereden gelmiştir. Kızılbaştan çok bektaşilerdir. Erkan ve sürekleri bektaşiliğe uymaktadır. Oruca evcilerden iki gün önce başlarlar ve oniki gün tutarlar. Onikinci gün öğleye doğru orucu bozarlar. Karacalılar, Çavuşlar, bu aşiretin sülaleleridir.
Tahtacılar/Hacıemirliler: Bu aşiret hacıemirli ocağına talib olup dedeleri(mürşitleri) Aydın Kızılcapınar köyünden gelmektedir ve erkan olarak bektaşiliğe uymaktadırlar. Onbir gün oruç tutarlar ve onbirinci gün orucu bozarlar. Altilılar, Basmalılar, Sökeliler, bu aşiretin sülaleleridir.
Görüldüğü gibi kültürden konuşmaya giyinişe kadar ayrı olan bu aşiretler üç cem evinde toplanmışlardır. Yanyatırlılar Küccük Amadın evinde, Hacıemirliler Şeirmen ananın evinde, Evciler ise Baba Çakırın evinde cem olmuşlardır.
Günümüzde ise bu sorunlar aşılmış ve köy içinde bütün aşiretler birbirine karışmıştır. Geçmişteki ayrılıkların ufak bir uzantısı devam etsede genç kuşak bu sorunları aşmıştır.
Yıllara Göre Köy Nüfusu:
Köyümüz 2024 yılı Nüfusu Toplam 332 tır. Bu nüfusun 159’si Erkek, 173’si Kadındır.